Maandag 3 december landelijk controlebericht NL-Alert

Maandag 3 december om 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Wie het controlebericht op de mobiel ontvangt weet dat de telefoon juist is ingesteld. Het controlebericht wordt nu overigens ook op vertrekborden van stations en OV-haltes getoond.

Nieuw is dat NL-Alert uitbreidt naar aanvullende kanalen om zoveel mogelijk mensen te informeren en te alarmeren bij een ramp in de omgeving. Zo is NL-Alert vanaf 3 december ook te zien op veel digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro. Het is de eerste keer dat het controlebericht op vertrekborden wordt getoond.

Landelijke publiekscampagne
Om het NL-Alert controlebericht aan te kondigen, start dinsdag 27 november een landelijke publiekscampagne. Bij een ramp in de buurt, kan de overheid aanwezigen via NL-Alert informeren en alarmeren. Op de mobiele telefoons en digitale vertrekborden bij haltes van bus, tram en metro zien mensen wat er aan de hand is en wat zij het beste kunnen doen. We een NL-Alert ziet, wordt geadviseerd om mensen in de buurt te informeren en te helpen. Dan weten deze ook wat zij moeten doen.
Het vorige controlebericht uit juni 2018 werd door ruim 10 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen. De bereidheid om NL-Alert door te geven is groot. Hierdoor zijn met het vorige controlebericht circa 11,3 miljoen mensen van 12 jaar en ouder bereikt.
Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet dit handmatig worden gedaan.